*** Heel Nederland aan de Mondharmonica *** Vandaag is het feest en morgen ook *** Heel Nederland aan de Mondharmonica ***

Home
Viola
Mondharmonica

Activiteiten:
* De Notenkraker
* Harmonicainstituut
* Swing
* Edu-Art
* NOVAM
* Kunst Centraal
* Harmonica Meetup
* Gambia Avonturen
* Wat doe jij?
* Papillon Harmonicas
* HMV
* Bakels Gemengd Koor
* Actie Progeria
* Zomerkampen

Geschiedenis
In de Media
Cursussen
YouTube

Agenda
Links
Contact


Filosofie en werkwijze Stichting SWING

In het najaar van 1980, op maandag 22 september, belegden ‘De Oktopedians” van Herman de Wit een actievergadering met concert in het Bimhuis aan de Oude Schans met de slogan ‘Geld voor Muziekworkshops’. In het pamflet dat oproept tot bijwonen van deze actievergadering ‘plus konsert’ wordt gesteld dat bij het verdelen van de subsidiegelden de muziekworkshops stelselmatig worden vergeten: het belang van de muziekworkshops is weer niet erkend. ‘Sinds hun opkomst draaien zij op eigen kracht, met eigen middelen. In de klassieke muziek is het normaal dat de opleiding gesubsidieerd wordt (conservatoria, JeugdenMuziek). Men doet alsof er voor improviseren geen opleiding nodig is. Dat die wel nodig is blijkt uit het grote aantal musici die hun loopbaan begonnen zijn met het werken in workshops.

De bijeenkomst van de 22ste in het Bimhuis leidde tot initiatieven ter oprichting van een organisatie ter behartiging van de belangen van workshops en workshopleiders: de Stichting Workshops In Nederland voor Geimproviseerde muziek = SWING.

Een van de eerste daden van de nieuwe SWING was de organisatie van het eerste landelijke festivalweekend voor workshoporkesten in Paradiso te Amsterdam, gehouden op 20 en 21 juni 1981.

De grote inspirator van toen, Herman de Wit, inmiddels helaas al overleden, vond dat iedereen die aan muziek wilde doen daartoe in staat gesteld moest worden. En met name de workshop was (en is nog steeds) een prima educatie vehikel om dat te doen. Dat is de plek om te spelen, samen met anderen, ongeacht je niveau en speelervaring. Op die plek moet je ook de durf tot improviseren tonen, gewoon ‘in het diepe’ springen en doen.

Nu zijn wij zo’n 25 jaar verder en SWING bestaat nog steeds. De aandacht van toen voor workshop orkesten geďmproviseerde jazz is duidelijk verschoven. Het hoofdbestanddeel van de SWING activiteiten betreft het op scholen, in jongerencentra, bij jeugdorkesten via de ‘workshopmethode’ samen muziek maken en improviseren, van jazz tot wereldmuziek, cross-over, rap, hip hop etc. etc. Workshopleiders uit elke muziekcategorie worden door SWING aangetrokken en betaald om die workshops te leiden. SWING heeft ruimte gehouden voor het type muzikanten uit de beginjaren van de Stichting en andere doelgroepen. Voor deze groepen worden workshops of masterclasses op maat georganiseerd.

In de loop der jaren is ook bereikt dat SWING door een structurele subsidie vanuit OCenW zich een klein bureau kan permitteren dat alle zaken hierboven genoemd uitvoert in overleg met het bestuur. Het bureau is gehuisvest te Sint Pancras, in het Noordhollandse, bij Alkmaar.

Per 2007 maakt SWING een start voor de volgende 25 jaar,met workshops geďmproviseerde muziek uit alle windstreken,voor muzikanten en workshopleiders uit alle hoeken,op elke locatie in Nederland: scholen, jongerencentra, instituten voor muziekonderwijs, jazzpodia, fanfarecorpsen, bedrijven etc.etc.

Educatie in geďmproviseerde muziekuitoefening voor jong en oud en voor alle inwoners van dit land, dat is waar SWING voor staat.

Eric Binsbergen
Voorzitter SWING  
http://www.swingweb.nl

Wegens bezuinigingen op cultuuronderwijs is de samenwerking in 2012 beëindigd.
Aktiviteiten nu rechtstreeks te boeken via violabarends@live.nl