*** Heel Nederland aan de Mondharmonica *** Vandaag is het feest en morgen ook *** Heel Nederland aan de Mondharmonica ***

Home
Viola
Mondharmonica

Activiteiten:
* De Notenkraker
* Harmonicainstituut
* Swing
* Edu-Art
* NOVAM
* Kunst Centraal
* Harmonica Meetup
* Gambia Avonturen
* Wat doe jij?
* Papillon Harmonicas
* HMV
* Bakels Gemengd Koor
* Actie Progeria
* Zomerkampen

Geschiedenis
In de Media
Cursussen
YouTube

Agenda
Links
Contact


 

Het Geschiedenisboek

2019

2017

The Grunting Pigs Meetup, donderdag 9 november 2017
Extraatje! Op zondag 29 oktober hebben we mogen genieten van een heerlijke mondharmonica meeting met Fata Morgana, Sirius uit Taiwan en The Grunting Pigs uit Hongarije. Stuk voor stuk fantastische spelers! Allemaal de komende weken op tour in Europa. Al pratend met Mátyás Pribojszki, de (bluesharp en chromaat) mondharmonica speler / zanger van The Grunting Pigs, bleek dat hun gig van donderdag 9 november in Eindhoven gecancelled is. Laat dat nou net onze vaste Meetup avond zijn, en laat ik nou net voor dit jaar nog geen "meet the artist workshop" gepland hebben. The Grunting Pigs speelden afgelopen jaar ook tijdens Moulin Blues.Tijdens onze meet en greet dit jaar zullen we Mátyás (weer) ontmoeten. Hij zal aan de hand van 2-3 nummers uitleg geven over de technieken die hij op bluesharp en chromaat toepast. Daarnaast zal aandacht besteed worden aan ritmische effecten. Natuurlijk spelen bassen en akkoorden ook mee! Er gaat gejammed worden en de afsluiting zal bestaan uit een kort optreden. De bijdrage is zoals gewoonlijk 15 euro en we starten om 20.00 uur.

Graag van tevoren even bij mij aanmelden zodat ik weet hoeveel sheets ik moet verzorgen en hoeveel stoelen we moeten klaarzetten -> violabarends@live.nl

Adres Meetup: Buurthuis St. Anna, Hoogeindsestraat 24, Helmond


Download de flyer (klik)

Zaterdag 26 augustus 2017 ben ik 's middags met Harmonica Meetupgroep Zuid-Nederland 's middags te vinden bij de oudste boerderij van Overloon, Ontmoetingspunt 't Helder, Helderseweg 31, Overloon bij:

Schijt aan de Grens - 26 & 27 aug 2017

Een grensoverschrijdend cultureel festival op de grens van Brabant en Limburg * Venray - Geijsteren - Holthees - Overloon *

Een cultureel festival met muziek, theater, culinair, beeldende kunst, dans en meer! Dàt is Schijt aan de Grens. Op vier grensoverschrijdende locaties worden verschillende activiteiten aangeboden. Interesse? Kom eens kijken!

Het programma bevat meer dan honderd onderdelen op het gebied van muziek, theater, culinair, beeldende kunst, dans en meer! Creatievelingen worden uitgedaagd om de grens op te zoeken en samen te werken met creatievelingen van andere (kunst)disciplines en uit de aangrenzende provincie. Bezoekers worden uitgenodigd om de grens over te steken, zich te laten verrassen en te genieten van alle creativiteit die onze regio rijk is.

Op zaterdag 26 augustus willen we graag zoveel mogelijk mondharmonica spelers ontmoeten bij de oudste boerderij van Limburg waar rondom een gezellig kampvuurtje een speciale mondharmonica meeting zal zijn. Kern van de groep is Harmonica Meetup Zuid-Nederland, maar speel je net een beetje , of juist al heel lang en lijkt het je leuk om andere spelers te ontmoeten ? Sluit dan gezellig aan met je mondharmonica of gitaar en speel mee : blues, country en natuurlijk kampvuurliedjes ! En : meezingen mag natuurlijk ook, misschien wordt er zelfs gedanst!!!

Otto bedankt voor de uitnodiging!!!

www.schijtaandegrens.nl


Download de flyer (klik)

2016

17 december Play-In voor alle mondharmonicas en Sylvester Meetup

Buurthuis St. Anna, Hoogeindsestraat 24, Helmond (achter het station, 5 min lopen)

Zaterdag 17 december vieren we een play-in voor alle mondharmonica's (chromaat- bluesharp- akkoorden en bas) waarbij we van 11.00- 17.00 een aantal nummers gaan spelen. Leer hoe je in elke combinatie van mondharmonicas een leuke jam kunt opzetten ! Afhankelijk van de deelnemers maken we verschillende combinaties dus bv 2 en 3 stemmig, akkoordenbegeleiding op bluesharp, meerstemmig + bas-akkoorden en naast gezamenlijke nummers spelen we ook in kleinere groepjes. Ook een leuke gelegenheid om het stof eens van je "vergeten instrumenten" (bas? bluesharp? akkoorden- mondharmonica?) af te blazen. Er zullen een aantal extra bas- en akkoord- instrumenten aanwezig zijn zodat je deze ook eens kunt uitproberen. Er zijn een aantal stukken die als "les 1 bas/akkoord" gespeeld kunnen worden. Ik kies de stukken zo dat elke speler van elk niveau aan de workshop kan deelnemen.

We spelen allerlei muziekstijlen, blues, pop, Iers en voor de liefhebbers misschien zelfs klassiek. Een aantal nummers spelen we samen. Bekende nummers maar ook muziek waar je voor mondharmonica zelf niet zo gauw aan zou denken. Op de dag zelf maken we gezamenlijk een keuze uit het beschikbare repertoire. Laat je verrassen!

Het leukste zou het natuurlijk zijn als we met een flinke groep zijn zodat alle mogelijkheden van ons instrument aan bod kunnen komen. Verder geldt natuurlijk ook hier : hoe meer zielen hoe meer vreugd! De kosten voor deelname zijn 20 euro inclusief lunch (kop soep - broodjes). Graag van tevoren een mail naar mij zodat ik weet hoeveel deelnemers ik kan verwachten.

Om 18.00 uur verzorg ik weer met hulp van Marijn en Rianne een maaltijd voor 10 euro waarna om 20.00 uur de Sylvestermeetup van start gaat.

Hierbij krijgt iedereen die dat wil de gelegenheid om te spelen maar natuurlijk kun je ook gezellig blijven luisteren. Partners en belangstellenden zijn ook van harte welkom. Ook "onze gitarist" Cor groot al weer van de partij zijn. Mocht je iets willen spelen dan hoor ik dat graag van tevoren van je zodat Cor de nummers kan voorbereiden.

Info en aanmelden : violabarends@live.nl

Zaterdag 19 november vieren we, op verzoek, voor de tweede keer dit jaar een Sing-In. Vanaf 10.30 kun je bij Annemie in Buurthuis St Anna, Hoogeindsestraat 24 in Helmond terecht voor een "warm bakkie".

Om 11.00 uur starten we met de Sing-In. Tussen de middag zorg ik voor een maaltijd (broodjes-soepje) en de ervaring heeft geleerd dat zo ergens tussen 16.30 en 17.00 iedereen moe maar voldaan is, en leggen we de pannen er op.

De deelnamekosten € 30,- (inclusief sheets, CD, lunch) kunnen op de dag zelf voldaan worden. Drankjes in de loop van de dag zijn voor eigen rekening.

Na Adam Gussow, Mark Hummel, Joe Filisko en andere groten opnieuw een “meet-the-artist” avond in Helmond voor alle mondharmonica spelers en andere belangstellenden!

Op donderdag 13 oktober, de tweede donderdag van de maand en onze vaste mondharmonica-meetup-avond, hebben we 2 heel bijzondere gasten:
Cristian Inostroza (mondharmonica) en Jose Miguel Carrasco (gitaar) beide uit Chili.

Ik ontmoette hen tijdens het Mundharmonika Live festival in Klingenthal (Dld) waar ik een 4-daagse workshop gaf. Door hun optreden tijdens het galaconcert op zaterdagmiddag raakte ik diep onder de indruk van dit duo, vanwege de veelzijdigheid aan muziekstijlen (Chileense volksmuziek, blues, jazz) en de mondharmonica- technieken die op virtuoos niveau gepresenteerd werden.

Cristian Inostroza werd in 1984 in Santiago, Chili, geboren en speelde drums tot hij in 2000 zijn hart aan de mondharmonica verloor. Hij is leraar, live speler, en te vinden bij vele sessies waar van blues tot pop, rock, latin, fusion en volksmuziek gespeeld wordt, waarbij hij de chromatische en diatonische mondharmonica bespeelt. Hij heeft diverse cd’s opgenomen waarvan The Blues Swingers het belangrijkste project was waarvoor hij 4 albums maakte.

Cristian studeert nog steeds elke dag en heeft het voorrecht les te krijgen van grote mondharmonicaspelers zoals Mark Hummel, Joe Filisko (beide al eens te gast in Helmond) , Gary Smith, Gonzalo Ayra en Juan Moya (uit Chili) en heeft gemiddeld 50 optredens per jaar variërend van kleine gigs tot grote festivals in Zuid Amerika en de United States. Dit jaar is hij voor de tweede keer in Europa en op 13 oktober voor het eerst in Nederland.

De opzet van de avond zal zijn zoals bij de andere “groten” die we te gast hadden:
20.00-21.00 workshop dus chromaat/mondharmonica in C meebrengen (10,-)
21.00-22.15 concert (5,-)
Beluister hem op : www.cristianinostroza.com
Lokatie : Buurthuis St Anna, Hoogeindsestraat 24, Helmond
Tijd : 20.00-22.15

Aanmelden graag met een berichtje aan mij (violabarends@live.nl ) zodat ik weet wat we klaar moeten zetten.

Mundharmonika Live - Klingenthal - 13-18 September 2016

Willst du Bluesharp UND Chromatisch spielen ? Findest du auch dass es Spass macht verschiedene Musikstile spielen zu können? Dan ist 13-16 September Klingenthal "the place to be"! Wie letztes Jahr mache ich wieder ein 4 - Tage Workshop während das Mundharmonika Live Festival , mit verschiedene Musikstile. Dieses Jahr für Chromatische Mundharmonika UND Bluesharp für Anfanger und für erforderte Spieler, und ein ganz neues Repertoire. Entdecke spielend die Bluesharp und Chromatische Mundharmonika. Was ist ähnlich und welche sind die Unterschiede? Welche Tips unt Tricks gibt es? Warum klinkt Blues anders als unsere Europäische Musik und wie produziert man die fette Klang? Auch werden wir einige Countrysongs, American Folksongs, Irisch und Schottisch, und Pop spielen. Die Workshop wird auf Deutsch gesprochen. Alle songs sind für Bluesharp und Chromatische Mundharmonica auf Tabs notiert. Es gibt noch einige freie Plätze und ich freue mich darauf euch in Klingenthal (wieder) zu sehen!

Anmelden:
http://www.mundharmonika-live.de/newpage/workshops.htmAnmeldung* zum Workshop: "Diatonische Harmonika für Anfänger - spielen(d) lernen" mit VIOLA BARENDS (NL) in Klingenthal (13.-16. Sept. 2016), Waldhotel Vogtland.

Blues Harmonica für Anfänger - Harmonika für jedermann! - mit Viola Barends

Der Workshop vermittelt grundlegende Spieltechniken und ist auch für absolute Anfänger gedacht, die zum ersten mal ein Instrument erlernen wollen.
Während des Kurses lernen die Teilnehmer die Techniken und Möglichkeiten der Mundharmonika kennen und es wird viel zusammen musiziert. Spielend erfahren die Teilnehmer Verwandtschaften und Unterschiede zwischen Chromatischer und Blues-Harmonica, Melodiespiel und Blues.
So können sie während des Kurses selbst Ihre persönliche Vorlieben entdecken.

Folgende Themengebiete sollen behandelt werden:
- Halten des Instruments und richtige Atemtechnik
- Einzeltonspiel: Spitzmund, Tongue Blocking 
- Richter-Stimmung vs. Solo-Stimmung
- rhythmische Figuren
- bekannte Songs Nachspielen lernen
- Zusammenspiel mit anderen Musikern und Sängern
- Ausblick: 12-Takt-Blues-Schema und erste Improvisationen, Bending und Spiel in der 2. Spielposition

Es werden außerdem grundlegende Kenntisse zum Verständnis von Musik im Allgemeinen vermittelt. Die Interessen der TeilnehmerInnen werden durchgehend und idividuell berücksichtigt.

Viola bietet einen umnfassenden Überblick über die Musik auf der Mundharmonika - sie beherrscht sowohl die Chromatische als auch die diatonische Mundharmonika, sowie Akkord und Bassinstrumente - ihre Musik ist ein Mix aus Folk-, Pop- und Blues Songs. Die gebotene große Bandbreite ist das Markenzeichen von Viola. Sie leitet in Holland mehrere Mundharmonika-Orchester und gibt professionelle Kurse und Einzelunterricht.

Ziel des Workshops ist es die Möglichkeiten auf der Mundharmonika kennen zu lernen (Melodien mit Einzeltönen oder mit Begleitrhythmus), andererseits.
Schließlich werden verschiedene Möglichkeiten aufgezeigt, wie man nach dem Besuch des Workshops effektiv zuhause weiterüben kann.
Das alles wird von Viola Barends, die als professionelle Musiklehrerin große Erfahrung mit Mundharmonika-Workshops hat, Schritt für Schritt erarbeitet.

> www.violaharmonica.com

Hinweis: Eigene Mundharmonika bitte mitbringen (Richter-Mundharmonika (10 Kanäle) in C-Dur, soweit vorhanden - die Instrumente können auch vor Ort gekauft werden).
Der Workshop startet am Dienstag um ca. 12.00 Uhr - an den folgenden Tagen beginnt der Workshop um ca. 9.00 Uhr und findet jew. ganztägig bis ca. 17.00 Uhr statt (mit Mittagspause) - der Workshop endet am Freitag Mittag gegen 13.00 Uhr.

Bitte die Übernachtungen hier buchen:
Waldhotel Vogtland

Floßgrabenweg 1
D-08248 Klingenthal
Tel.: 0049 37465 / 456-0
> www.waldhotel-vogtland.de
> info@waldhotel-vogtland.de

Het workshopweekend van 7-9 oktober in Mierlo is met 42 aanmeldingen volgeboekt!
Wil je er volgend jaar wel bij zijn?
Reserveer dan het weekend van 6-8 oktober 2017 alvast in je agenda!

Back to the roots - 18-26 oktober 2016

Mondharmonicakamp in Gambia !
Harmonica-camp in Gambia! Low-budget,meet real African life!
Mundharmonikalager in Gambia!
youtube - violaharmonica - Gambia

English spoken

---> Thema van de workshop is dit jaar , op verzoek, muziektheorie. Leer te begrijpen wat je speelt en hoe je dit zoveel mogelijk uitdrukkingskracht kunt geven.

This years theme is , on request, music theorie. Learn what is in your music and how to express yourself better.

Das Thema diese Jahres ist, auf Anfrage, Musik theorie. Verstehe deine Musik besser und lerne wie du dich besser ausdrückst.

---> Cultural exchange programma wordt dit jaar o.a. plaatsen bezoeken die belangrijk waren in de tijd van de slavenhandel, een lokale likeurbrouwerij met fruitplantage, kunstenaarsdorp en verf maken van natuurlijke producten, grote markt Banjul, contact met de bevolking van Kartong en natuurlijk zon-zee-en-strand.

In this years Cultural exchange program is visiting important places in time of slavery, local liquor brewery with fruit plantation, artists'village and making paint of natural products, Banjul's big market, meeting the people of Kartong, sun-see-beach.

In die Kulturelle Auswechsung besuchen wir in diesem Jahr im Zeit der Sklaverei wichtige Plätze, eine Platage mit Likör Brauerei, ein Künstlerdorf wo Naturfarben produziert werden, die Leute aus Kartong kennenlernen, der grosse Markt in Banjul, Sonne-Meer-Strand.

---> Dagprogramma - Day-program - Tagesprogramm
9.00 breakfast*10.00-12.00 workshop *pause/lunch/beach*14.00 excursion (non-committal)*pause/beach*19.00 dinner*21.00 we play music on the beach (blues,  folk, pop, djembé). Also a fantastic destination for birdwatchers!

2015

Zaterdag 11 april 2015 Mondharmonicafestival in Helmond
Op zaterdag 11 april vieren we ons jaarlijkse mondharmonica festival !
In de loop van de dag worden workshops gegeven en tussendoor is er gelegenheid om van het open podium gebruik te maken. Het dag programma begint om 10.00 uur en het concert 's avonds om 19.30 uur. We sluiten af met een jamsessie. Er is gelegenheid om aan een lunch en avondmaaltijd deel te nemen.

Dit jaar hoop ik als gasten te mogen begroeten :
Adam Glasser (Engeland/Zuid - Afrika)) met een workshop over Stevie Wonder en concert in zijn heel eigen stijl op chromaat met Afrikaanse invloeden.
Trio Armonauti (Italië) met een workshop over spelen als groep/podiumpresentatie en optreden.
Giorgio Peggiani (Italië) over het bespelen van de electrische mondharmonica
("ELX electric harp" door Turboharp), en optreden.

Meer informatie en aanmelden bij : violabarends@live.nl

2014

Za. 27 dec 2014: Play-In voor alle mondharmonica's en Silvestermeetup
Zaterdag 27 december vieren we een play-in voor alle mondharmonica's (chromaat-bluesharp-akkoorden en bas) waarbij we van 11.00- 17.00 een aantal nummers gaan spelen. Leer hoe je in elke combinatie van mondharmonicas een leuke jam kunt opzetten! Afhankelijk van de deelnemers maken we verschillende combinaties dus bv 2 en 3 stemmig, akkoordenbegeleiding op bluesharp, meerstemmig + bas-akkoorden en naast gezamenlijke nummers spelen we ook in kleinere groepjes. Ook een leuke gelegenheid om het stof eens van je "vergeten instrumenten" (bas? bluesharp? akkoordenmondharmonica?) af te blazen. Ik kies de stukken zo dat elke speler van elk niveau aan de workshop kan deelnemen.

We spelen allerlei muziekstijlen, blues, pop, Iers en voor de liefhebbers misschien zelfs klassiek. Op de dag zelf maken we gezamenlijk een keuze uit het beschikbare repertoire. Het leukste zou het natuurlijk zijn als we met een flinke groep zijn zodat alle mogelijkheden van ons instrument aan bod kunnen komen... Verder geldt natuurlijk ook hier: hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Om 18.00 uur verzorg ik weer met hulp van Marijn en Rianne een maaltijd voor 10 euro waarna om 20.00 uur de Silvestermeetup van start gaat. Hierbij krijgt iedereen die dat wil de gelegenheid om te spelen maar natuurlijk kun je ook gezellig blijven luisteren.

29 oktober - 2 november 2014, Harmonica Masterclasses Trossingen
Zoals elk jaar worden ook dit jaar eind oktober in Trossingen bij de Hohner mondharmonicafabrieken weer de Harmonica Masterclasses gegeven. De workshops worden georganiseerd in samenwerking met het Hohner Konzervatorium. Vaste docenten zijn David Barret, Joe Filisko en Steve Baker ieder met hun eigen vaardigheden. Waar David Barret zich richt op beginnende bluesspelers, is Joe Filisko gespecialiseerd in rootsblues en vinden we bij Steve Baker een goed geplaveide weg richting blues spelen op de harmonica. Voor absolute beginners zijn er workshops door Ben Hewlett en Riedel Diegel en Eric Noden geeft een workshop voor gitaristen.
Overdag worden de workshops gegeven . Na de avondmaaltijd volgt dagelijks een concert door de docenten en de dag wordt afgesloten met een jamsessie. Korte extra workshops worden gegeven door:
Konstantin Reinfeld, die we kennen van ons eigen mondharmonica festival 3 jaar geleden. Hij geeft zijn workshop "Beyond the blues" over het spelen van diverse muziekstijlen op de bluesharp. Ontdek wat er zonder bendings en overblows mogelijk is in jazz, folk en Ierse muziek en in mineur blues en muziek uit het midden Oosten. Veel aandacht zal besteed worden aan gehoor training en melodisch spelen.
Ricoloop uit Berlijn is beroemd geworden door zijn gebruik van een loopcenter. Met gebruik van zijn stem, gitaar, mondharmonica en zelfs lege flessen bouwt hij laag over laag de meest fantastische "sounscapes" op. Wij hebben het voorrecht om bij het opbouwen van een stuk over de schouder van de wereldberoemde meester te mogen meekijken en ons te laten inwijden in de geheimen van het loopcenter.
Klaus Kilian geeft een workshop op de gechiedenis van de blues in woord, geluid, afbeeldingen en filmclips. In geen enkele muziekstijl speelt de mondharmonica zo'n belangrijke rol als in de blues. Tijdens deze workshop leren we hoe dat zo gekomen is.

Kijk voor meer informatie op : http://www.harmonica-masters.de/en/workshops.html

Mondharmonica workshops Valkenswaard 3-5 oktober
Vrijdag 3 oktober - zondag 5 oktober vieren we weer het gezelligste weekend van het jaar! In Stayokay Valkenswaard zijn weer de nodige bedden en ruimtes gereserveerd om ons als "Real harmonica junks" 2 1/2 dag onder te dompelen in de wereld van de mondharmonica.

De workshops worden zodanig ingevuld dat ze geschikt zijn voor bluesharp, chromaat, chords en bas-mondharmonica en voor spelers van elk niveau. Dit blijkt een succesformule te zijn! Elk jaar  mogen we meer deelnemers begroeten. Ook zijn er extra bas en akkoord instrumenten beschikbaar (van tevoren reserveren). Dit jaar laten we ons inspireren door Patrick Galvin. Patrick heeft dit voorjaar ook les gegeven aan de Popschool in Amsterdam. Belangrijk element van zijn lessen was het uitwerken van het swingende en bluesy karakter dat veel mondharmonica muziek eigen is. Onze gitarist Cor Groot zal hem hierbij ondersteunen en ook mee de jamsessies tot in de kleine uurtjes begeleiden.

Het weekend wordt door alle deelnemers als zeer inspirerend ervaren en we zijn blij velen van jullie regelmatig terug te zien. De ervaring is dat het heel verfrissend en stimulerend werkt om een heel weekend met andere spelers te musiceren. Daarnaast zul je merken dat je spel na zo'n weekend met sprongen vooruit gegaan is.

Aangezien het aantal deelnemers elk jaar stijgt en we maar een beperkt aantal plaatsen tot onze beschikking hebben is het belangrijk om zo snel mogelijk aan te melden. Ken je spelers die ook graag zouden willen deelnemen? Stuur deze uitnodiging dan gerust door! De kosten zijn 120 euro p.p. Dit is inclusief alle workshops, 5 maaltijden (vanaf zaterdagochtend) en 2 overnachtingen.

>> Download presentatie cursisten 6 oktober 2014 ValkenswaardGambia 2014
Van 7-14 oktober reizen we weer met een groep van 14 personen naar Kartong in Gambia voor een culturele uitwisseling en het mondharmonica project dat al 7 jaar op St Martin's Basic Cycle School loopt.
Een gulle gever heeft het mogelijk gemaakt om voor een lesgroep deze keer echt goede mondharmonica's mee te nemen. De docent die de aanzet tot het project gegeven heeft , Sang Colley, bewerkt nu de eigen Gambiaanse liedjes voor monharmonica en leert die aan de kinderen op school. We gaan nu proberen om van de Gambiaanse regering een stukje van het, voor muziek op school, beschikbare budget te krijgen zodat de voorbereidingen voor de mondharmonica lessen en de lessen voor nieuwe mondharmonica leraren niet meer buiten de lestijden en zonder vergoeding gedaan hoeven worden.

Tijdens de culturele uitwisseling maken we kennis met het Gambiaanse schoolsysteem, en mogen we een bezoek brengen aan de compounds (leefgemeenschappen) rondom Kartong. Zo beleven we het dagritme van de mensen hier, het maken van palmolie, plukken van cocosnoten, de moestuinen van de vrouwen en de veehouderij. Ook maken we kennis met legenden die nog steeds deel uitmaken van het dagelijks leven zoals de krokodillenpool en een bedevaart.

Voor de volgende trip, waarschijnlijk in oktober 2015, hebben zich al een aantal belangstellenden gemeld. Er zijn maar 8 tweepersoons huisjes beschikbaar. Mocht je ook een keer mee willen om kennis te maken met het echte Gambiaanse leven dan kun je dat alvast vrijblijvend doorgeven aan violabarends@live.nl Bij een volgende gelegenheid krijg je dan als eerste informatie als er weer een reis gepland wordt.

Mondharmonica zomerkamp 2014 in Carassai

Nou, daar gingen we eind juli dan: ik met manlief, de kids en mijn ouders, per vliegtuig vanuit Weeze naar Ancona en vervolgens een uurtje rijden met de huurauto. Wat een prachtige omgeving, langs de kustlijn en dan de heuvels en bergen in. Gele velden vol zonnebloemen stralen ons tegemoet. Vlak voor Carassai dorp gaan we de zand/grindwegen op en de heuvel af naar de pittoresk gelegen mini-camping Lavanda Blu. Omringd door zonnebloemen en omhuld met de zachte geur die opstijgt uit de lavendelvelden, hier kun je niet anders dan ontspannen en genieten. We worden hartelijk ontvangen door eigenaar Hans en voelen ons direct thuis. Ons 4-persoons appartement is comfortabel en het bed-and-breakfast voor mijn ouders ook. We zijn niet de eerste die arriveren, zo blijkt. Een aantal mede-cursisten heeft al een mooi plekje op de camping gevonden. De eerste paar dagen zijn heerlijk ontspannend; ontstressen van het haastige leven in Nederland blijkt geen overbodige luxe. En dan is het eindelijk zover...

De schuur is een week lang ons 'honk'. Gewapend met mijn basharmonica, tablet en fotocamera maak ik kennis met de bewoners van de schuur: een nest boerenzwaluwen, die enigszins verrast en in den beginne ook wat verschrikt toekeken naar die rare vogels die hun rust kwamen verstoren.

Onder begeleiding van gitarist Hans en mijn pa Henrie op cajon, neemt Viola ons 6 ochtenden mee in de wereld van samenspel, improvisatie, country en (8-maten-) blues. 'Suck & blow' in diverse genres voor mijn medecursisten en voor mij nieuwe akkoordschema's en baspartij-improvisaties, voor ieder wat wils en ook voor ieder niveau heeft Viola uitdagingen voorbereidt. Zó leuk, dat zelfs ík mijn bluesharpje ervoor afgestoft heb (en die had toch echt al 2 jaar in de kast gelegen, sinds ik basharmonica ben gaan spelen). Al snel hadden we een paar favoriete nummers en die had ik ook de hele week (en eigenlijk nog steeds) in mijn hoofd!Gedurende de week vele uren oefenen en samen muziek maken onder het veranda-dak. We hadden iedere dag publiek: enthousiaste camping-gasten die zelfs na het avondeten kwamen vragen of we nog wat wilden spelen. Maar ook tijd voor een middag aan zee, heerlijk wandelen door middeleeuwse dorpjes, genieten van cappuccino's en uitgebreid dineren in authentieke Italiaanse restaurantjes met uitzicht over berg en dal en ondergaande zon. En geen zin om zelf te koken of erop uit te trekken? Dan kun je bijna iedere dag genieten van de home-made streek-gerechten van eigenaresse Elizabeth en dochter Francesca.

Tjonge, wat was dit weer een heerlijk zomerkamp! John, 3xHans, Pim, Richard, Michel, Henrie en in het bijzonder Viola Barends, enorm bedankt dat we dit met jullie mochten mee maken! Richard citeerde aan het eind van de workshop zo mooi de tekst van een van de nummers die we geleerd hebben en die zo goed het gevoel van dit zomerkamp weergeeft:

"On the road again, I just can't wait to get on the road again. The life I love is making music with my friends, and I just can't wait to get on the road again..." (Willie Nelson)

En beter kan ik het niet verwoorden.
Rianne van den Hurk

27 juli - 2 augustus 2014 Zomerkamp Italië in Carassai

 

 

Zoals de afgelopen jaren goed gebruik geworden is organiseer ik ook dit jaar weer een mondharmonica zomerkamp. Het mooiste zou zijn als we een hele camping zouden kunnen "bezetten" zodat niemand last van ons heeft. We starten op zondag 27 juli en zaterdag 2 augustus is de laatste dag. Zoals gebruikelijk hebben we dagelijks een workshop van 10.00-12.00 uur en ben je de rest van de dag vrij om met partner/gezin/vrienden vakantie te vieren. Woensdag is een vrije dag. ’s Avonds is er gelegenheid om samen muziek te maken.

Na Frankrijk en Bulgarije is mijn keuze gevallen op Italië, vanwege de bereikbaarheid voor rijders en vliegers. Al zoekend kwam ik uit bij Lavanda blu aan de Italiaanse oostkust bij Carassai. Een mini boerencamping met max. 12 tent plaatsen maar wel ook 2 appartementen (inmiddels bezet), 4x B&B kamers, een huur-caravan en een ingerichte tent te huur voor wie niet wil of kan kamperen/sjouwen.

"... er is genoeg te doen voor alle leeftijden. Of je nu naar het strand wilt, fietsen, wandelen, locale producten, wijn, architectuur en/of kunst wilt ontdekken, of alleen wilt relaxen en de Italiaanse kunst van het niets doen (‘far niente’) wilt leren. In dit rustieke deel van Italië vind je het allemaal..."

Neem alvast een kijkje op www.lavandablu.com en krijg de vakantiekriebels! De eigenaar is zo enthousiast dat hij zelf ook aan de lessen wil deelnemen! Bereikbaar per auto of goedkoop vliegen naar Ancona met Ryanair.

Mocht je mee willen dan hoor ik het graag zsm van je want de reserveringen bij de campings beginnen nu binnen te komen. Ook voor het zomerkamp is al redelijk wat belangstelling en vol=vol ! Op dit moment (6 januari) heb ik een optie van 7 dagen op de hele camping.

12 juni 2014 bijzondere Harmonica Meetup Zuid Nederland met special guest:
Lamin Jamba Jammeh uit Gambia is in Nederland!

Op 12 juni is Lamin bij de meetup in Helmond te gast. Hij krijgt een presentatie van wat er zoal in de Nederlandse mondharmonicawereld gaande is en wil graag de mensen ontmoeten die het mondharmonica project al 6 jaar mogelijk maken. Jullie zijn allemaal van harte uitgenodigd om Lamin te ontmoeten en om er samen een gezellige avond met veel muziek van te maken. Cor zal ons begeleiden op gitaar en er is gelegenheid om backing-tracks af te spelen. Lamin zal kort iets vertellen over de school en het leven in Kartong.
Van tevoren is er gelegenheid om samen te eten (chinees). De kosten hiervan zijn €10,- p.p. van tevoren opgeven bij violabarends@live.nl - Adres : Buurthuis t Anna, Hoogeindsestraat 24, Helmond

Op vakantie alleen in de zomer? Ga van 20-23 2014 februari mee naar winters Estland!
Na het zeer geslaagde kamp in de Gambiaanse zon nodig ik jullie nu uit om je mondharmonica bij je te steken en mee te reizen naar Scandinavische sneeuw en ijs . Ook deze keer is het een bijzondere plaats waar je niet meteen aan zou denken voor je vakantie maar zeker de moeite waard.
Als vervolg op de workshops in juni 2013 (http://www.piccolo.ee) /geef ik op 21 en 22 februari workshops tijdens een mondharmonica meeting in Pärnu in Estland . Dit event wordt georganiseerd door de lokale mondharmonica-vereniging. Het programma bestaat uit een ensemble- en een bluesharp-gedeelte. De sfeer is gemoedelijk en het beloven een paar gezellige dagen te worden. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 februari zijn 4 workshops van 1,5 uur gepland (om 10.00 uur en om 14.00 uur). De deelnamekosten voor de workshops en evt concerten 's avonds zijn € 20,- . Naast een ensembleworkshop geef ik een workshop muziektheorie voor bluesharpers .
Pärnu is een gezellige stad direct aan zee .Tegelijk met het Harmonica Camp is in Pärnu het winterfestival met sneeuw en ijs (overdag -13/ 's nachts -18 gr) meer muziek en lekker eten . In het ijspark is van alles te beleven van ijssculpturen, tot sleehellingen en een folkloristische markt met Estlandse producten en handwerk. Speciaal voor dit festival wordt een instrument van ijs gemaakt met 1 snaar waar ook concerten op gegeven worden. Prima logeerplek is het Viiking hotel met wellness center aan de rand van het stadscentrum.
Voor meer informatie kun je en kijkje nemen op: http://www.icefest.eu/2014/en-index.php

2013

27 december 2013 Mondharmonica-play-in
Afgelopen december vierden we de eerste mondharmonica-play-in in Noord-Brabant onder leiding van Ronald Kamminga, bekend als bassist van mondharmonica kwartet Fata Morgana. Tevens schreef hij diverse arrangementen voor dit ensemble.

Vanwege het grote enthousiasme voor dit evenement wordt het dit jaar herhaald. Op vrijdag 27 december van 10.00-18.00 uur is er voor bespelers van de chromatische mondharmonica, akkoordenmondharmonica en bas een weer orkestworkshop in Helmond. De stukken worden van tevoren toegestuurd zodat je ze alvast kunt bekijken . Je kunt je aanmelden door overmaken van €15,- (inclusief lunch) op rek.nr. 61 45 69 028  tnv NOVAM afd Noord-Brabant, o.v.v. naam en instrument + een mail naar violabarends@live.nl

Ook als je nog nooit in een orkest gespeeld hebt en dat graag eens wilt meemaken ben je van harte welkom.

Er zijn extra akkoord-  en bas-instrumenten beschikbaar dus misschien is dit een leuke gelegenheid om je ervaring wat uit te breiden of iets heel nieuws te proberen?

Hierna is er de gelegeheid om aan te sluiten bij de befaamde zelf bereide tradtionele Sylvester Mmeetup-maaltijd waarna de Sylvestermeetup van start gaat  en we de ingestudeerde stukken zullen spelen.

Lokatie : Buurthuis St Anna, Hoogeindsestraat 24, Helmond

20 november 2013 Mark Hummel !!!
Een avond die je niet mag missen!!
Helmond voor de 2e keer in 1 maand mondharmonica-centrum van Noord-Brabant!
Na het overweldigende succes van de gecombineerde workshop/concert/jam-by-candlelight avond met mondharmonica blues legende Joe Filisko en zijn gitarist Eric Noden zal Helmond deze week opnieuw bezocht worden door een Amerikaanse mondharmonica grootheid.
Na de geweldige avonden met Mark Hummel twee jaar geleden , toen veel bezoekers zelfs beide avonden bezocht hebben, krijgen we opnieuw een kans om deze grootheid live te ontmoeten ! Op woensdag 20 november toont Mark Hummel in buurthuis St Anna, Hoogeindsestraat 24 in Helmond, de mede door hem samengestelde mondharmonica documentaire Pocket Full of Soul. Deze film won de prestigieuze voor de belangrijke bijdrage aan de Blues gemeenschap. Daarnaast maakte de film deel uit van de officiële selectie van diverse filmfestivals zoals het Houston International Film Festival, Austin Film Festival, Tucson Music and Film Festival en het Maui International Film Festival. Verteld door Huey Lewis geeft de film een realistisch beeld van de subcultuur rondom de mondharmonica, haar reis om de wereld in de loop van de geschiedenis, haar veelzijdigheid en huidige invloed. Er worden fragmenten getoond van oude films waar de mondharmonica een rol in speelt. Daarnaast worden interessante interviews en sublieme optredens door masterplayers en legendes getoond waaronder Joe Filisko, James Cotton, Charlie Musselwhite, John Popper, Magic Dick, Taylor Hicks, Lee Oskar, Rick Estrin, Jerry Portnoy, Kim Wilson, Jason Ricci en last but not least Mark Hummel die op deze avond aanwezig zal zijn voor een workshop en voor het beantwoorden van vragen. Dit wordt de eerste en exclusieve voor-vertoning van de film in Europa!

24 oktober 2013 PRIMEUR !!! Joe Filisko voor de eerste keer in Nederland !!!
Op donderdag 24 oktober zijn Joe Filisko en Eric Noden te gast bij Harmonica Meetup - groep Zuid Nederland in Helmond . Joe Filisko is een wereldtopper op het gebied van roots-blues op de mondharmonica. In 2001 werd hij benoemd tot “mondharmonicaspeler van het jaar "door de SPAH (Vereniging voor het behoud en de verbetering van de Harmonica) organisatie.

De nieuwe cd van Joe en Eric ” Missed train Blues” wordt gepresenteerd en tussendoor zal Joe uitleg geven over de mondharmonica-technieken die hij gebruikt.

9 - 16 oktober 2013 Gambia, Back to the roots!
Op uitnodiging van de school reis ik voor de 3e x naar Kartong om op de school een “opfriscursus” mondharmonica te geven.

15 Deelnemers waaronder 10 “harpers” maken van de gelegenheid gebruik om van 6 t/m 16 oktober mee “Back to the roots te reizen”. Dit project is een combinatie van 6 ochtenden mondharmonica workshops en een voortzetting van het schoolproject “Harmonicas at school” in Kartong (zie hoofdstuk Gambia) waar ook een bezoek aan gebracht zal worden door de deelnemers aan de workshops. Daarnaast zal elke avond muziek gemaakt worden met lokale muzikanten.

In het kader van culturele uitwisseling mogen we een bezoek brengen aan de compounds en maken we kennis met het dagelijks leven in Kartong (lokale markt, krokodillenpool, bedevaart, ziekenhuis, vismarkt, craftsmarket, oesterverwerking, snakefarm).

Weekend voor mondharmonica in Valkenswaard 4 - 6 oktober
Wil je graag andere muzikanten ontmoeten? Wil je beter leren spelen? En heb je het geluk 18 jaar of ouder te zijn? Kom dan van vrijdag 4 t/m zondag 6 oktober 2013 naar jeugdherberg Stayokay , Heerkensdreef 20, 5552 BG in Valkenswaard!!!

Zoals ieder jaar organiseren we hier weer een weekend voor mondharmonicaspelers. Door vaste bezoekers wordt dit al het leukste weekend van het jaar genoemd ! De muziek speelt tijdens het weekend natuurlijk de belangrijkste rol, maar aan gezelligheid zal het zeker niet ontbreken.

We gaan ons dit weekend laten inspireren door Steven Troch. Steven Troch is de zanger en mondharmonicaspeler van de Belgische bluesband Fried Bourbon. In 2012 werd hij uitgeroepen tot King of Swing. Hij werd de winnaar van de internationale mondharmonicawedstrijd die georganiseerd wordt door gerenommeerde mondharmonicaspeler Mark Hummel in Oakland, Californië. Steven geeft ook al verschillende jaren les in België.

Wegens groot succes de afgelopen twee jaren worden de workshops ook dit jaar weer gegeven voor één groep waarin de bas- , akkoord- , chromatische en diatonische mondharmonica's (bluesharps) samen musiceren. De lesstof is zodanig samengesteld dat spelers van elk niveau en elke muziekstijl kunnen deelnemen en tijdens het weekend hun spel aanmerkelijk kunnen verbeteren.

Tijdens de workshops spelen we op een chromaat of bluesharp in C.

2010