*** Heel Nederland aan de Mondharmonica *** Vandaag is het feest en morgen ook *** Heel Nederland aan de Mondharmonica ***

Home
Viola
Mondharmonica

Activiteiten:
* De Notenkraker
* Harmonicainstituut
* Swing
* Edu-Art
* NOVAM
* Kunst Centraal
* Harmonica Meetup
* Gambia Avonturen
* Wat doe jij?
* Papillon Harmonicas
* HMV
* Bakels Gemengd Koor
* Actie Progeria
* Zomerkampen

Geschiedenis
In de Media
Cursussen
YouTube

Agenda
Links
Contact


In de media...

   De Limburger, 8 november 2014

Na jaren uitstel vanwege de afstand en tijdgebrek bezocht ik van 25-28 juni het jaarlijkse mondharmonica festival in Pärnu / Estland voor het geven van workshops en concerten. Het mondharmonica festival in Pärnu werd voor de 12e keer gehouden in Pärnu, ook wel de zomerhoofdstad van Estland genoemd. In 2012 trok dit festival ruim 2500 bezoekers. Deelnemers aan het festival waren spelers uit de noordelijke en Baltische staten maar ook uit Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Engeland, Italië en Frankrijk.

Het was een geweldige ervaring om kennis te maken met het enthousiasme waarmee hier gewerkt wordt aan het opbouwen en in stand houden van een levendige mondharmonica gemeenschap. Dit bezoek zal dan ook vrijwel zeker vervolgd worden voor het geven van meer workshops en scholing van mondharmonica docenten in Estland. Alle muziekstijlen werden vertolkt maar wat mij het meeste opviel was de rol die de volksmuziek hier nog speelt in het dagelijks leven. De meest uitgebreide kennismaking hiermee was tijdens de Hanzefeesten die direct voor het hotel plaats vonden, maar ook in openbare gelegenheden speelt de volksmuziek en het volksdansen nog een rol. Daarnaast is de groep blues - en ensemblespelers groeiend.

Verder ontmoette ik diverse voor mij onbekende spelers waar we in de toekomst hier in Nederland zeker ook meer van zullen horen. Naast een wedstrijd voor solo diatonisch, solo chromatisch, groepen van 3-11 personen en jeugd waren er workshops en gelegenheid om contacten te leggen en samen te spelen.

Daarbij konden de bezoekers drie opeenvolgende dagen genieten van achtereenvolgens een galaconcert in de schouwburg van Pärnu, concert met prijsuitreiking van de wedstrijd en een openlucht concert op zondag. Dit gecombineerd met de goede organisatie en uitstekende ontvangst zorgde voor een paar plezierige dagen.
Dit jaarlijks tijdens het laatste weekend van juni terugkerende festival is zeker een aanrader voor wie houdt van muziek, vriendelijke mensen en lekker eten in een volmaakt ontspannen sfeer.  Viola

Harmonica Summercamp Varna (Bulgarije) van 26 juli t/m 3 augustus 2013.

Wij zijn Peter & Franca Mennen. Peter heeft sinds maart 2013 mondharmonicales van Viola Barends. Wij hebben samen een aantal Meetup’s bijgewoond. Daar is onze interesse gewekt voor het Harmonica Summercamp 2013 door de verhalen van deelnemers over het Summercamp van vorig jaar. In Bulgarije zijn wij nog nooit geweest, wel leuk om te combineren met harmonica workshops. Zo gezegd zo gedaan. Op 26 juli 2013 zijn wij vanaf Schiphol met een tussenstop in Wenen met Austrian Airlines naar Varna gevlogen. Een vliegreis van twee keer 1,5 uur. Aangekomen in Varna zijn wij met de taxi naar het vakantiepark gegaan. Daar werden we begroet en welkom geheten door de overige deelnemers met hun familie en gezinsleden. Nadat we zijn ingecheckt en naar “ons” huisje nr 6 begeleid waren zijn wij de bewoners van de benedenetage. We hebben toen zo snel mogelijk onze vakantiekloffie aangedaan en zijn op het terras neergestreken. Het ijs was al snel gebroken. Ondanks het feit dat een aantal mensen elkaar voor de eerste keer ontmoetten, ontstond er al snel een gemoedelijke en ongedwongen sfeer. Dit is de rode draad geworden van de gehele vakantie.

Elke ochtend begon voor Franca na ons gezamenlijk ontbijt om 10.00 uur het lekker relaxen met een boekje op het ligbed in de zon. Voor Peter daarentegen begon de harmonica workshop tot 12.00 uur. De ene dag werd de workshop verzorgd door Viola en de andere dag door Ben. Om 12.00 uur was er iedere middag het gezamenlijk koffiedrinken. Daarna ging eenieder zijn eigen weg. Wat voor ons resulteerde in een wandeling langs het strand naar Varna, of een wandeling naar de Grand Mall of met de bus naar Varna om daar wat inkopen te doen. De avonduren waren ook vrij te besteden. We hebben dan ook verschillende avonden met muziek doorgebracht. Onder andere bij de Menthol bar op het strand en gastoptredens van Ben bij Radio Varna. Hij nam daar deel aan jamsessies met Italiaanse, Bulgaarse en Russische artiesten. Ben heeft ons daar op verbluffende wijze laten horen wat hij o.a. met zijn Bluesharp kan.

Kortom het was geweldig. Zomer, fijn weer, een groep met leuke mensen, lekker eten, veel nieuwe dingen ontdekt, gehoord en gezien zowel muzikaal als cultureel. Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar.

Peter en Franca Mennen

Foto's: Harmonica Summercamp Varna (Bulgarije, 2013)